Solceller – Når solen bliver elektrisk

Artikel fra solavisen 2011

Solceller omdanner solens energi til elektricitet Det ved de fleste i dag. Men der er stadigt mange myter og forestillinger, der fejlagtigt knytter sig til brugen af solceller. Blandt disse er, at solcelleteknologi er dyr og ineffektiv.

Solceller eller fotoelektriske celler kommer i tre hovedvarianter: Monokrystallinske celler, polykrystallinske celler og tyndfilmsceller. De mest almindelige solceller er de krystallinske varianter lavet af silicium. Silicium er et grundstof og er af de mest almindelige stoffer i universet og er en typisk bestanddel i f.eks. sand. Den monokrystallinske solcelle kendes ved, at den typisk er sort eller meget mørkeblå og har en fuldstændig ensartet overflade. Dette skyldes at den er skåret i tynde skiver fra en produceret cylinder af monokrystallinsk silicium. Denne form for silicium er også den samme type, vi i dag anvender i mikrochips. Dette er dog en ret kostbar proces, og da solceller ikke kræver silicium af så stor renhed benytter vi ofte polykrystallinske silicium i vores anlæg. Her er siliciummet sammensat, hvilket får solcellen til at se ud som om den er sammensat af en række flager af krystal. Solceller af tyndfilm bliver også lavet af silicium, men kan dog også laves med f.eks. cadmium. Disse solceller er typisk en del mindre effektive end de krystallinske, men er samtidigt også billigere.

Solceller er energikrævende at producere, men denne energi og den CO2-udledning, der er forbundet med det, er alligevel godtgjort af solcelleanlægget efter omkring 3 år.

Lukket for kommentarer