Et liv med solvarme

Artikel fra solavisen 2011
Vi har fundet størstedelen af verdens oliereserver og herfra begynder skruen blot at strammes og energipriserne vil stige. Den erkendelse har motiveret Klaus Ellehauge til et liv med solvarme.

Klaus stiftede Ellehauge & Kildemoes sammen med Troels Kildemoes i 2006 og har siden etableringen arbejdet med super lavenergibyggeri, vedvarende energi, herunder solvarme, ud fra en betragtning om, at der bør være alternativer til fossile energiforsyninger. Senest er Jørgen Lange indtrådt som partner i 2010 med en bred projekt- og udviklingserfaring indenfor energi og indeklima. Firmaet har hjulpet mange kunder med at finde den optimale energiløsning og det deltager i en lang række udviklingsprojekter, herunder Solar Days arrangementet.

Klaus har haft en lang karriere med solvarmen som makker. Før han sammen med Troels Kildemoes stiftede eget firma arbejdede han bl.a. på DTU hvor han var med til at udvikle de første kvalitetssolvarmeanlæg.og på Teknologisk Institut ved prøvestationen for solvarme,hvor han arejdede med at godkende de solvarmeanlæg der skulle have tilskud. Da tilskudsordningen ophørte i 2001  etablerede Klaus eget firma, hvor der gennem årene er blevet lavet mange projekter omkring solvarme og vedvarende energi.

Brug de danske producenter
“Vi har nogle rigtigt gode danske producenter af solvarme” fortæller Klaus. Han synes, at vi som forbrugere sagtens kan trække på deres kompetencer, når vi skal have installeret solvarme. Derfor anbefaler han, at du kontakter etablerede danske firmaer, for at høre om deres produkter og blive henvist til forhandlere og installatører, som de anbefaler.

Som forbruger skal du tænke på, at de besparelser du kan hente hjem ved at investere i solvarme, står i forhold til det forbrug du allerede har nu, og hvor meget du betaler for varme nu. Men Klaus henviser også til en undersøgelse som lektor ved DTU Simon Furbo har lavet, “Solvarmeanlægs energibesparelser”, hvor konklusionen er bemærkelsesværdig. Simon Furbo konkluderer, at energibesparelserne ved solvarmeanlæg er klart højere end tidligere antaget. I et moderne hus er solvarme ligeså rentable som andre tiltag, såfremt du har både gode vinduer og solid isolering.

Kend dine forudsætninger
Klaus fortæller, at ønsker du at installere solvarme til dit hus, så er det vigtigt, at du får et overblik over nogle væsentlige faktorer først. Jo mere du betaler for varmen, for eksempel på grund af store omkostninger til dit naturgasfyr og et stort forbrug af varmt brugsvand, jo mere interessant er solvarme  for dig. Klaus fortæller, at det er solvarmen til brugsvandet som giver anlægget en god ydelse og dermed en god økonomi, men anlægget kan også overdimensioners med f.eks. op til 50% og levere solvarme til rumopvarmningen forår og efterår og eventuelt om sommeren, hvis der er brug for varme i et badeværelsesgulv.. På samme måder fortæller han, at der er begyndt at komme løsninger på markedet hvor solvarme kombineres med varmepumper således at solvarmen her kan være med til at reducere varmepumpens elforbrug. Klaus arbejder i øjeblikket med et internationalt projekt hvor en del af disse løsninger vil blive evalueret, men umiddelbart vurderes det at nogle af disse løsninger er udmærkede.

Lukket for kommentarer